Home / Omgeving / Natuur / Zuidlaardermeer

Zuidlaardermeer

Voor natuurliefhebbers, zonaanbidders of watersportliefhebbers biedt het Zuidlaardermeer genoeg vertier.

Natuur
Het Zuidlaardermeer is 671 hectare groot en heeft 121 hectare rietland en oever. Het gebied staat (inter-)nationaal bekend als een belangrijk vogelgebied. Op en rond het meer kunt u veel verschillende landschappen en dus uitzichten zien. Door de ligging op de grens van Drenthe en Groningen ziet u hier zowel de wijdse landschappen en polders van Groningen als de bossen, heide en vennen van Drenthe.

Zon
Aan de noordzijde van het Zuidlaardermeer is een prachtig zandstrand met speelweiden en een zwembaai. Natuurlijk zijn er ook terrasjes en kunt u er heerlijk eten met uitzicht over het meer.

Watersporten
Zwemmen, varen, zeilen, kanoën, vissen, roeien en windsurfen: op het Zuidlaardermeer kan en mag het allemaal! Met een diepgang van 1.50 meter en ruim 2 meter in de vaargeul is het één van de best bevaarbare meren van Noord-Nederland. Heeft u geen eigen boot? Geen probleem, op meerdere plaatsen kunt u kano's, surfplanken, roei-, zeil- of motorboten huren.

Wandelen en fietsen
Rondom het meer zijn diverse fiets- en wandelroutes te volgen, maar wij raden u aan om in ieder geval het 'Rondje Zuidlaardermeer' te fietsen of te wandelen.