Home / Omgeving / Cultureel

Cultuur

Drenthe heeft meer te bieden dan enkel het grootste ongemotoriseerde fietsknooppuntennetwerk van Nederland.
Tijdens uw bezoek in Zuidlaren zijn er tal van culturele parels om te ontdekken.

De reis begint al in Zuidlaren zelf, wie is nu eigenlijk Berend Botje van het 19e eeuws kindervers en hoe ziet hij eruit? Dit is te bewonderen in een nog volledig werkende koren- en molen de Wachter.
Bewonder het meisje van Yde in haar rustplaats het Drents Museum in Assen of ga terug in de tijd bij Hunebed centrum Borger.
Iets meer avontuur? Maak een ritje in de boevenbus en kijk hoe het leven in de gevangenis eraan toe gaat bij Gevangenis museum Veenhuizen.

Dit is nog maar een kleine greep uit de vele mogelijkheden die er zijn tijdens uw bezoek in het Brinkhotel.
Klik hieronder op de artikelen voor meer informatie.

Aardewerkfabriek Royal Goedewaagen

Bezoek één van de oudste aardewerkfabrieken van Europa in Nieuw-Buinen, waar al 400 jaar onder andere Delfts blauwe producten nog altijd handgemaakt en handgeschilderd worden. In het keramisch museum krijgt u alles te weten over Nederlands aardewerk.

Drents Museum

Het Drents Museum in Assen werd opgericht in 1854 en richtte zich op de geschiedenis van Drenthe.

In 1916 kreeg de collectie een impuls toen professor Van Giffen zich aan het museum verbond om onderzoek te doen naar de archeologische schatten van Drenthe. Zijn opgravingen zorgen ervoor dat het Drents Museum zich nog steeds één van de Nederlandse topmusea op archelogisch gebied mag noemen.

Groninger Museum

Vanuit het Brinkhotel kunt u eenvoudig een bezoek aan het Groninger Museum plannen. Slechts 20 minuten rijden van Zuidlaren en u staat in Groningen!

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Kamp Westerbork is vooral bekend vanwege de jaren 1942-1945 toen het kamp als "Durchgangslager" gebruikt werd door de Duitsers.

Het werd echter al in 1939 gebouwd en is tot de afbraak in 1971 nagenoeg voortdurend in gebruik geweest.

Museum De Wachter

Aan de rand van Zuidlaren vindt u Museum De Wachter.
De Wachter is een unieke molen, aangezien hij eigenlijk uit 3 molens bestaat: een korenmolen, een oliemolen en een specerijenmaalderij.

Nationaal Gevangenismuseum

In het Gevangenismuseum in Veenhuizen (30 autominuten van Zuidlaren) kunt u alles leren over misdaad en straffen door de eeuwen heen.

U ontdekt welke straffen in de verschillende perioden in zwang waren en hoe een strafinrichting er vroeger uit zag.

Tourist Info Folderpunt Zuidlaren

Ook voor uw Tourist Info kunt u terecht bij het Brinkhotel. Wij hebben een ruime collectie van folders over onze prachtige omgeving en over onze mooie provincie.

Veenkoloniaal Museum Veendam

Het Veenkoloniaal Museum is één van de meest verrassende musea in de provincie Groningen. Het museum in Veendam legt namelijk het accent op de vervening, de landbouwindustrie en de Veenkoloniale zeevaart.

Vesting Bourtange

In het prachtige Westerwolde (Zuid-Oost Groningen) vindt u de vesting Bourtange. De geschiedenis van de vesting gaat terug naar het jaar 1580, toen Willem van Oranje opdracht gaf om op een zandrug in het Bourtangermoeras een fort aan te leggen.