Home / Omgeving / Natuur / Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld

En dan ineens staat u daar, midden in het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Nederland: Nationaal Park Dwingelderveld. Een plek vol verborgen schoonheid. Hier ervaart u pas wat stilte echt is. De horizon reikt zover u kunt kijken. Het is maar moeilijk te geloven dat dit nog Nederland is.

Schaapskooien

Natuurlijke grasmaaiers, hoe handig is dat! Het kan maar zo zijn dat u ze tegenkomt: de herder met zijn, of haar, schapen. Prachtig gezicht. In het Dwingelderveld zijn twee schaapskuddes; de Ruiner Schaapskudde en de Dwingelder Schaapskudde. Elke kudde heeft haar eigen herder. Breng vooral ook een bezoek aan een schaapskooi. De herders vertellen hier graag over hun niet echt alledaagse baan.

Brink- en esdorpen

Drenthe staat bekend om haar idyllische brink- en esdorpen. De brink was vroeger de verzamelplek voor het vee, voordat het naar de omliggende weilanden werd gebracht om daar te grazen. Nu zijn de ronde grasvelden vaak het middelpunt van gezellige dorpskernen, waar veel restaurants en terrasjes te vinden zijn. In het dorpje Dwingeloo herkent u de brink meteen. Kopje koffie of een maaltijd aan de brink, heerlijk!  

Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Ruinen

De poort van het Nationaal Park Dwingelderveld. Eerst nog even wat interessante weetjes verzamelen voordat u de natuur instapt. Informatie over wandel- en fietsroutes, schaapskooien en leuke activiteiten. En dan? De natuur in, op ontdekkingstocht!