Home / Fietsen en wandelen / Wandelroutes

Wandelen in en om Zuidlaren

Wat is er heerlijker dan de wandelschoenen aan te trekken en de omgeving en prachtige natuur te ontdekken?
Vanuit Zuidlaren zijn er eindeloos veel mogelijkheden om een schitterende tocht te maken.

Hieronder kunt u alvast wat inspiratie op doen voor een aantal wandelingen in de nabije omgeving.

Wandelroute Appelbergen (3,5km)

Deze mooie wandeling in de Drentsche Aa voert door het bos en langs de vennen. 

Gebied:  Drentsche Aa / Drenthe

Wandelafstand: 3,5 km

Routekleur: geel

Startpunt:

Hoge Hereweg 33
9756 TG Glimmen

Wandelroute Friese Veen (4,5km)

Het Friese Veen grenst aan de stad Groningen en bestaat uit moerasbos, rietland en open water. Laat u verrassen door dit afwisselende natuurgebied. Struin door bos en langs het water en ontdek vanuit de vogelkijkhut de meest uiteenlopende vogels. Veel plezier!

Wandelroute: Spijkerboor - Annermoeras (4,5km)

Bij Spijkerboor heeft de Hunze zijn oude meanders teruggekregen. Maak een ontdekkingstocht door deze nieuwe natuur. Het Annermoeras is een vogelparadijs. Ook de bever voelt zich er prima thuis.

Wandelroute Gasterse Duinen (5km)

Ontdek langs het beekdal van de Drentsche Aa dit ongelooflijk mooie heideveld met hoge stuifduinen. Bij het hunebed realiseer je je dat mens zich al 5000 jaar met de Gasterse Duinen bemoeit.

Boswachterspad Oudemolense Diep (7km)

Van een rustig kabbelend beekje tot een woeste stroming, het Oudemolense Diep heeft vele gezichten. De beek is even gevarieerd als de wandelroute langs zijn beekdal in Oudemolen. Loop langs heide, door bos en bewonder de weidebeekjuffer als hij in het voorjaar en de zomer sierlijk boven het water danst.

Wandelroute Strubben Kniphorstbosch (9km)

Een gebied in de Drentsche Aa vol historie met onder andere hunebedden, grafheuvels en karrensporen.

Volg voor deze route de geel/groene paaltjes. Tip: de wandeling is in te korten tot 5 km.

Boswachterspad Ballooërveld (9km)

De grote, stille heide waar je het Drenthe van honderd jaar geleden nog terug vindt. Dat maakt een wandeling over het Ballooërveld zo bijzonder. In augustus staat de heide vol in bloei. Wandel over de Galgenberg en ontdek het uitzicht op de eeuwenoude karresporen in het bloeiende heideveld.

Wandelroute Anlooërdiep (11km)

Wandelroute Anlooërdiep voert je door het beekdal van het Anlooërdiepje. Het oude kamertjeslandschap met de prachtige houtwallen zijn uniek voor het gebied. In het voorjaar wandel je langs velden vol met brede orchis. Een gevarieerde wandeling in Nationaal Park Drentsche Aa. Deze wandeling is in te korten tot 7 km. 

Wandelroute Drentsche Aa (20km)

In deze wandeling in de Drentsche Aa loop je langs eeuwenoude karresporen, grafheuvels en hunebedden. Het Schipborger Diep kronkelt door de dotterbloemhooilanden, waar dotters, orchideën en blauwe knoop bloeien. 

Boswachterspad Rolderrug (21km)

Dit boswachterspad voert u door Nationaal Park Drentsche Aa over stuwwallen en heidevelden, met hunebedden, grafheuvels en oude karrensporen. Onderweg kunt u talrijke dieren en planten ontdekken. Dus rugzak met proviand en verrekijker mee en stappen maar.