Home / Omgeving / Natuur / Nationaal park Drentsche Aa

Nationaal park Drentsche Aa

De Drentsche Aa is een prachtige beek van ruim 28 kilometer, die door het landschap slingert. Ze brengt u naar de mooiste plekjes van dit park. Het bijzondere aan dit Nationale Park is dat het 21 dorpen en gehuchten telt. U komt dus vast een keer door zo'n mooi es- of brinkdorp. Laat u verrassen door het afwisselende landschap van dit unieke natuurgebied.

Uniek Drentsche Aa

Wat dit gebied zo mooi maakt, is natuurlijk die prachtige beek. Die meandert hier door het landschap. De Drentsche Aa mag hier zijn eigen weg vinden. Het landschap verandert daardoor voortdurend langs de oevers van de Aa. Kom kijken en geniet!

Balloërveld

Het Balloërveld, een prachtig groot heideveld (367 ha). Wanneer u hier wandelt, bent u even in een andere wereld. Door beekdalen fietsen of wandelen is een belevenis op zich. Er zijn veenmeertjes en zandverstuivingen te vinden en ook hier zijn ze... De mystieke reuzen van Drenthe: de hunebedden. Een tussenstop nodig? In de pittoreske dorpjes Balloo, Rolde, Gasteren of Loon is het heerlijk bijkomen op een terrasje of in één van de gezellige eetgelegenheden.

De grootste schaapskooi van Drenthe
Maar liefst 400 Drentse heideschapen telt de schaapskudde van het Balloërveld. Dat maakt deze kudde direct de grootste van Drenthe. Aan de rand van het natuurgebied is de schaapskooi te vinden, ook zeker een bezoekje waard! Daar staat op een informatiebord waar de schaapskudde die dag te vinden is. Het vraagt soms om wat zoekwerk, want het is een geschatte locatie in de vrije natuur. Maar als ze dan eenmaal gevonden zijn, is glimlach moeilijk te onderdrukken. Zo’n grote schaapskudde is echt een prachtig gezicht.

Dorpjes langs de Drentsche Aa

Zuidlaren, Grolloo, Orvelte en Annen; het zijn nog maar vier van de eenentwintig dorpen die het Drentsche Aa gebied telt. Elk dorpje is een bezoek meer dan waard. Authentieke Saksische boerderijen, prachtige oude panden en straatjes, brinken, gezellige restaurants en leuke winkeltjes. Vaak is er een speciaal dorpsommetje, zo pakt u gelijk iets mee van de historie!

UNESCO Geopark de Hondsrug

Ga naar UNESCO Geopark de Hondsrug en wandel zo de IJstijd in. De sporen van het verleden gaan naar de hunebedden, maar ook de karrensporen; overblijfselen van een prehistorische snelweg. Het Hondsruggebied strekt zich uit van Emmen tot aan de stad Groningen. En Nationaal Park Drentsche Aa ligt bijna in z’n geheel in dit gebied vol oeroude sporen en verhalen.

Bezoekerscentrum

In De Homanshof zit het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Het is een achttiende-eeuwse Saksische boerderij in Anloo. Een rijksmonument. Welke tocht u ook gaat maken, dit is altijd een mooi begin in het Nationaal Park Drentsche Aa.