Home / Fietsen en wandelen / Wandelroutes / Boswachterspad Rolderrug (21km)

Boswachterspad Rolderrug (21km)

Dit boswachterspad voert u door Nationaal Park Drentsche Aa over stuwwallen en heidevelden, met hunebedden, grafheuvels en oude karrensporen. Onderweg kunt u talrijke dieren en planten ontdekken. Dus rugzak met proviand en verrekijker mee en stappen maar.

Stevige route

Kees van Son: “Deze route combineert historie en natuur. De Drentsche Aa is een schatkamer vol historische parels en natuurjuweeltjes. Het is een stevige route en komt natuurlijk langs bekende Drentse iconen als hunebedden en heidevelden. Een van mijn favoriete plekken is het bij hunebed van Loon. Het ligt op een markant punt met rondom vrij uitzicht. En het is het enige hunebed van ons land dat je vanuit de trein kunt zien.

Maar de Drentsche Aa heeft meer. In het voorjaar vind je hier rijk bloeiende hooilanden en zwevende weidebeekjuffers in de beekdalen. Eind augustus / begin september staat de heide van het Ballooerveld in bloei. En in de winter geniet ik van de ‘oernatuur’ in het beekdal van het Rolderdiep. De weidse vergezichten, de harde wind of mist en het desolate, sinistere landschap laten een glimp zien van hoe het hier vroeger was."

Over deze route

U kunt deze route op 2 plekken starten: bij toegangspoort Deurze in Rolde (punt 1 in de routebeschrijving) of bij P-plaats Galgenriet aan de Gasterenseweg tussen Loon en Gasteren. Bij alletwee de startpunten is een parkeerplaats. Kom je per openbaar vervoer, begin dan bij toegangspoort Deurze. Dat is per bus of OV-fiets bereikbaar vanaf NS-station Assen.

Honden mogen mee, mits aangelijnd. Vergeet niet om vooraf de routebeschrijving te downloaden (de route is niet gemarkeerd met paaltjes).