Home / Fietsen en wandelen / Wandelroutes / Boswachterspad Oudemolense Diep (7km)

Boswachterspad Oudemolense Diep (7km)

Van een rustig kabbelend beekje tot een woeste stroming, het Oudemolense Diep heeft vele gezichten. De beek is even gevarieerd als de wandelroute langs zijn beekdal in Oudemolen. Loop langs heide, door bos en bewonder de weidebeekjuffer als hij in het voorjaar en de zomer sierlijk boven het water danst.

Sierlijke juffers en een woeste beek

Boswachter Kees van Son: “Wandelend langs het Oudemolense Diep zie je wat de slingerende beek al duizenden jaren doet. Zijn eigen landschap vormen. Bij de buitenbocht sta je drieënhalve meter boven het water. Hier zie je hoe de beek tegen stuwwal botst, de kant uitschuurt en het stuifzand met zich meeneemt. Je beleeft zijn kracht.

Soms heb je het gevoel dat je met een woeste bergbeek te maken hebt. Bij veel regenval spoelt de beek het zand onder de wortels van de bomen weg. Als ze op omkiepen staan kijk je zo tussen hun wortels door naar het stromende water.

In het voorjaar en de vroege zomer vliegt de weidebeekjuffer rond. De mannetjes verdedigen hun territorium en je ziet hun getekende blauwe lijfjes sierlijk boven het water dansen. Het is mijn favoriete periode om de beek te bezoeken. Het water is kalmer en je ziet de waterplanten soepel in de stroming waaieren.”

Over deze route

De wandelroute langs het Oudemolense Diep start bij de parkeerplaats aan de Molensteeg in Oudemolen. Het startpunt is het beste met de auto of fiets bereiken. Zowel bij de parkeerplaats als op de route zelf vind je een informatiepaneel. Je kunt van deze route ook het gpx-bestand downloaden.

Volg de paaltjes met lichtblauwe kop om de route van 7 kilometer te wandelen. Trek goede wandelschoenen aan. Het gebied is een beekdal en de route loopt grotendeels over onverharde paden. Honden mogen mee, mits aangelijnd. Tijdens de wandeling zijn er verschillende zitplekken om te rusten.

De route

Klik hieronder om de route te bekijken.