Home / Fietsen en wandelen / Wandelroutes / Boswachterspad Ballooërveld (9km)

Boswachterspad Ballooërveld (9km)

De grote, stille heide waar je het Drenthe van honderd jaar geleden nog terug vindt. Dat maakt een wandeling over het Ballooërveld zo bijzonder. In augustus staat de heide vol in bloei. Wandel over de Galgenberg en ontdek het uitzicht op de eeuwenoude karresporen in het bloeiende heideveld.

Een heide vol historie

Boswachter Kees van Son: "Met een klein beetje fantasie waan je je hier in het Drenthe van eeuwen geleden. Op het Ballooërveld zie je veel historische sporen en vind je het oude landschap van 1900 nog terug. Eeuwenoude karresporen doen denken aan een drukke verkeersdag in de middeleeuwen, een tankgracht maakt de Tweede Wereldoorlog zichtbaar.

Ik sta graag stil op De Galgenberg met zijn weidse uitzicht over de grote, stille heide. Bovenop de grafheuvel kijk je 360 graden rond. Aan de horizon zie je alleen een kerktoren uit de 11e eeuw. Het is hier bijna desolaat te noemen, dat vind je haast nergens in Nederland.

In het voorjaar vullen de beekranden zich met orchideeën en dotterbloemen, maar rond augustus staat de heide in bloei. Op de grafheuvel heb je een uitzicht over de karresporen die met hun langgerekte banen afsteken in het bloeiende, paarse landschap. Dan is het Ballooërveld zeker een bezoek waard."

Over deze route

De route begint bij Schaapskooi Balloërveld in Balloo, waar je ook Informatiecentrum Balloërveld vindt. Het startpunt is het beste met de auto of fiets te bereiken. Starten kan ook vanaf parkeerplaats Galgenriet aan de Gasterenseweg in Loon-Gasteren. Beide locaties hebben een informatiepaneel. Je kunt ook het gpx-bestand van deze route downloaden.

Aangekomen bij een startpunt volg je de routepaaltjes met de paarse kop en wandel je 9 kilometer over de heide. Voor een kortere route volg je de lus van 4 of 6 kilometer. Honden mogen mee, mits aangelijnd. Alle paden lopen over zand en zijn onverhard. Langs de route staan enkele bankjes.

Klik hieronder op de groene knop voor de route