Home / Fietsen en wandelen / Fietsroutes / Door de bossen van de Drentsche Aa

Door de bossen van de Drentsche Aa

Deze route door het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa neemt je mee door het stroomdal van de Drentsche Aa. Dit bekenstelsel is uitzonderlijk goed bewaard gebleven in deze omgeving. Verder gaat u heerlijk op pad door de bossen.

Sporen in de bossen
Het startpunt van deze route ligt in Zuidlaren. Vanuit hier fietst u langs akkers en door bossen naar Anloo en Rolde. In Anloo vindt u de waarschijnlijk oudste kerk van Drenthe: de Magnuskerk. Rolde vormde verder ooit de hoofdplaats van Drenthe. Tot 1688 behoorde het tot een van de drie vergaderplaatsen van de Etstoel, het hoogste rechtscollege van Drenthe jaarlijks bijeenkwam. Naast de kerk in Rolde liggen waarschijnlijk de 2 bekendste hunebedden van Drenthe. Verder vindt u in deze omgeving het archeologisch reservaat de Strubben-Kniphorstbos. Hier bevinden zich hunebedden en grafheuvels, maar ook sporen van nederzettingen, akkers, essen en een sinds de prehistorie belangrijke 'verkeersader' tussen Coevorden en Groningen. Deze route loopt als een bundel karrensporen door het gebied.


Ongerepte heide
Verder komt u langs het Balloërveld, een ongerept heideveld van 367 hectare. Er zijn hier prehistorische grafheuvels, een Celtic Field, een Melkerspad, Markenstenen, Middeleeuwse karensporen en een Galgenberg te vinden. Ook zijn er nog sporen zichtbaar uit de Tweede Wereldoorlog, zoals een tankgracht, loopgraven en schuttersputjes.


Zuidlaren
Zuidlaren is bekend om z’n 10 brinken, de 13e eeuwse kerk en de grote landhuizen, waarvan Laarwoud het beste voorbeeld is. Ook de paardenmarkt, de grootste van West-Europa, is waarschijnlijk net zo oud; een kroniek uit 1232 beschrijft woedende Groningers die Drenten achtervolgden en de paardenmarkt verstoorden. Ook is in het dorp het beeld te vinden van de legendarische Berend Botje.